Activitat

Trek GR R2. Isla Reunion. De punta a punta.

Descarrega

Fotos de la ruta

Foto deTrek GR R2. Isla Reunion. De punta a punta. Foto deTrek GR R2. Isla Reunion. De punta a punta. Foto deTrek GR R2. Isla Reunion. De punta a punta.

Autor

Estadístiques de la ruta

Distància
149,42 km
Desnivell positiu
10.338 m
Dificultat tècnica
Difícil
Desnivell negatiu
11.362 m
Altitud màxima
3.055 m
TrailRank 
87 5
Altitud mínima
41 m
Tipus de ruta
Només anada
Coordenades
3835
Data de pujada
5 de setembre de 2019
  • Valoració

  •   5 2 Valoracions

a prop de Le Brûlé, Réunion (Réunion)

Vista 7788 vegades, descarregada 166 vegades

Fotos de la ruta

Foto deTrek GR R2. Isla Reunion. De punta a punta. Foto deTrek GR R2. Isla Reunion. De punta a punta. Foto deTrek GR R2. Isla Reunion. De punta a punta.

Descripció de l'itinerari

|
Mostra l'original
NOTA IMPORTANT: LA DIFICULTAT AMB LA QUAL CATÀLEG MEUS RUTES ESTÀ REFERIDA per a muntanyencs habituats a caminar, QUE desenvolupen amb soltesa PER TOTS ELS TERRENYS, NO PER SENDERISTES ocasionals. SI TENS POCA EXPERIÈNCIA, afegeix-li UN GRAU MÉS A LA DIFICULTAT DE MIS RUTES PER NO EMPORTAR SORPRESES.

Impressionant, llarg i exigent Trek, seguint bàsicament el GR R2, que travessa de nord a sud (o viceversa) l'Illa de Reunion. Per a mi és un dels trekkings que es poden fer de manera autònoma més bonics de l'món (i ja he realitzat uns quants). No cal cap permís especial, només ganes de expulsar i de conèixer una illa abruptísima i amb un entramat de camins ben marcats i moltes gites i refugis (recordem que estem a França). És important en la temporada alta (com va ser el nostre cas) demanar amb certa antelació sobretot les gites o refugis més sol·licitats, que són el Refugi de la Caverne Dufour (a peu de l'Piton des Neiges, màxima altura de l'illa) i la Gite du Volcà (a peu de l'Piton du Fournaise), ja que sense aquests no es podria realitzar complet el trek de el GR R2. Hi ha altres dos grans recorreguts que són el GR R1 i el GR R3, que bàsicament recorren als 3 circs de l'illa, el de Mafate, el de Cilaos i el de Salazie. De fet en moltes ocasions els GRs se superposen. Nosaltres ens vam decantar per recórrer l'illa completa per veure l'evolució de l'paisatge. Les primeres etapes transcorren per zona molt selvàtica, primer pugem a la Roche écrite, des de la qual s'obtenen vistes increïbles sobre el Circ de Salazie. I després, després de baixar a Dos d'Ane, ens internem durant diversos dies en el laberíntic Circ de Mafate per abandonar-lo, després de passar el Col de Taibit, i visitar fugaçment el Circ de Cilaos. Des d'aquesta població vam pujar a l'Refugi Caverne Dufour, des del qual vam pujar a l'Piton des Neiges. Després en una llarga etapa baixem a Bourg Murat, abans de pujar a la Gite du Volcan, des d'on vam baixar en una nova llarga etapa (primer per paisatge de lava i després per frondosa selva en caiguda lliure) fins al nostre últim allotjament, abans de rematar la feina en una curta etapa que ens portarà a Basse Vallée, on vam acabar la nostra ruta. A continuació faig una descripció molt més detallada de cada etapa.
L'equip necessari no requereix material especial. Unes sabatilles o botes de trekking que ja estiguin ben treballades, unes xancletes per algun gual, els deliciosos banys en els rius i descansar en els refugis. Una mica d'abric, ja que en les altures sorprèn la fresca, per no dir fred. També roba fresca, ja que en canvi a les zones baixes pot fer força calor (estem en zona tropical). I ja temes de bastons a gust de consumidor. Els camins són de vegades bastant trencacames i sobretot en els circs hi ha molt desnivell encara que les etapes no siguin molt llargues. De vegades en els trams més complexos hi ha petits trams equipats amb escales. També hi ha zones bastant enfangades en què pot ser un veritable infern caminar perquè s'estén molt poc i cal portar bastant cura per no tenir cap contratemps. Els vadeos de rius són molt variats, el mateix et trobes un magnífic pont o hi ha bones pedres que faciliten molt el pas, o per contra hi ha un tros de riu amb bons salts entre pedra i pedra i està bastant entretingut el gual pel que és millor descalçar-se per no donar-se una remullada accidental. .
Nosaltres portàvem més o menys uns 9 kg de pes a la motxilla.
Comento les etapes una a una (si es clicea i es copia el nom es pot trobar l'etapa de manera aïllada i amb més informació de la que aquí apareix).

Etapa 1ª GR R2 Illa Reunió. De Brulé a Gîte de la Plaine des Chicots.

Primera etapa d'aquest espectacular i exigent trekking que travessa tota l'illa Reunió de nord a sud, el GR R2. Hi ha tota una xarxa de gites i també es travessen alguns pobles en els quals l'oferta d'allotjament és més àmplia pel que l'única cosa que cal decidir és la longitud de les etapes per reservar amb antelació els allotjaments.
Nosaltres neutralitzem part de la primera etapa i prenem l'autobus 12 i el 12 (estan connectats a la parada de Bassin Couderc), que s'agafa a la capital, St Denis. Un cop a la parada d'Au Banc, vam començar a caminar per asfalt (és un tram molt agradable de carretera en què no hi ha res de trànsit i s'obtenen les primeres vistes sobre l'horitzó). Arribem còmodament fins Mamode Camp, on s'acaba l'asfalt i comença el camí abalisat com a GR R2 que ens interna per un frondós i solitari bosc on poc a poc ens anirem familiaritzant amb l'espessa vegetació (les falgueres gegants són impressionants). La selva tot just ens permet obtenir vistes en la distància.
La pujada és contínua però el camí és bastant bo i es puja sense gran esforç, malgrat ser el nostre primer contacte amb la muntanya i encara no tenir els músculs a to després de diversos dies sense moure'ns. Tot just vam passar un encreuament que ve per la nostra esquerra des de la zona de l'Pitó Mavouse arribem a una zona més plana on es troba la Gîte de la Plaine des Chicots, un refugi una mica fred però emplaçat en un solitari i encantador clar en el bosc. Aquí passarem la primera nit de la nostra ruta. També se li coneix com Gite de la Roche écrite, per la proximitat d'aquest promontori a què pujarem aquesta mateixa tarda i al matí a l'endemà, abans de seguir la ruta.

Ascensió a la Roche écrite.

La tarda anterior havíem pujat a la Roche écrite i ja havíem contemplat les impressionants vistes que es podien contemplar des de dalt. Doncs bé, si al matí està aclarida la atmosfera és més neta i les vistes seran encara més espectaculars ...... i així va ser. El primer tram de recorregut, només sortir a l'Plaine que dóna nom a l'refugi, estava encara amb el gebre caiguda de la nit i rebia els primers raigs de sol que no van trigar a convertir-la en aigua. La pujada té un primer tram gairebé pla per aquest terreny fins arribar a l'última part en què agafa una mica més de desnivell per terreny mixt de pedres i terra (bastant fàcil). Les vistes des de dalt efectivament van ser encara més impressionants que les de la tarda. Vam estar sols i el lloc és per a recrear-mirant en totes les direccions possibles. Especialment espectaculars són les vistes cap als dos circs que tenim immediatament a baix, a esquerra el de Salazie (que és el que millor es veu) ia dreta el de Mafate (per on continuarem el nostre itinerari per l'illa).
A la baixada ens desviem per apropar-nos a la Caverna dels Soldats. No és gran cosa però no requereix caminar molt més que si vas pel camí principal. També traiem el cap (com ja vam fer el dia anterior entre boires) a la capçalera de l'Bras Detour.
Després d'aquesta curta ascensió continuem amb la nostra segona etapa de l'Trek pel GR R2 fins Dues d'Ane.

Etapa 2 ª GR R2 de l'Illa Reunion. De Gîte de la Plaine des Chicots a Dues d'âne

Curta etapa bàsicament de baixada, partint des de la Gite de la Roche écrite o de la Plaine des Chicots. Només sortir d'aquest allotjament fem un curt desviament per treure el cap i obtenir les primeres vistes impressionants de l'Circ de Mafate, el qual tindrem tota l'etapa a la nostra esquerra. La mateixa frondositat de bosc pel qual transitem impedeix en general obtenir massa vistes d'aquest circ. Progressivament es van anar ficant més núvols que van complicar més aquesta limitada visibilitat (vam iniciar relativament tard la ruta ja que vam pujar prèviament a la Roche écrite). Gairebé tot el dia anem caminant per la part alta de la immensa caldera que tanca pel nord l'espectacular Circ de Mafate, pel qual transitarem en dies pròxims. Ens desviem a esquerra abans d'arribar a Dos d'Ane per apuntar-nos a l'Mirador de Cap Noire (una pena els núvols que limiten bastant la visibilitat en aquest tram), afrontant un tram equipat amb escales per facilitar la baixada a aquest mirador (com seria la tònica general hi ha algun tram una mica enfangat en zones boscoses en què cal portar cura).
L'últim tram dins de la població és pel carrer que la recorre (hi ha un supermercat on comprem alguna cosa d'aliment).

Etapa 3a GR R2 Illa Reunion. De Dues d'âne a Ilet a Bourse

Llarga i exigent etapa des de la població de Dues d'Ane fins la petita vila de Ilet a Bourse, seguint en tot moment el GR R2, que travessa de nord a sud l'illa Reunion. La longitud no és excessiva però el desnivell sí que és considerable ja que només sortir afrontem una llarga baixada (amb algun tram facilitat amb escales) fins al Bras de Sainte Suzanne (el qual és bastant entretingut de travessar anant carregats amb motxilla de travessia com era el nostre cas). Després cal travessar fins a 4 vegades (en aquest cas les roques estan posades de manera que no té cap dificultat el gual) la Riviere des Galets, abans d'afrontar una llarga però còmoda pujada fins al Bord Basar, un coll a 953m, moment en el qual entrem en un terreny de puja i baixa, travessant diferents llogarets (Ilet Sud, Ilet a Malheur, Ilet a Malheur els Hauts ...) abans d'arribar al nostre bonic destí del dia, Ilet a Bourse, emplaçat presidint en certa mesura el cor de l'impressionant Circ de Mafate, amb l'espectacular i afilat Piton Cabris just davant. Vam gaudir d'aquestes vistes durant la posta de sol amb el pitó davant nostre.

Etapa 4a GR R2 Illa Reunion. De Ilet à Bourse a la Nouvelle.

Llarga, dura i exigent etapa del nostre trek per l'illa de Reunió. Realment no caminem molt en aquest dia pel GR R2 ja que prenem múltiples variants per escurçar en la mesura del possible el pallissa de ruta que ens esperava i sobretot per treure-li una mica de el fort desnivell que exigia aquesta trencacames etapa reina. Tot i així el desnivell positiu de pujada es va aproximar bastant als 2000m. Anàvem mentalitzats per a això i vam aguantar sense cap problema i sense pagar-ho en dies posteriors.
Partim des del preciós emplaçament a on havíem dormit, en Ilet a Bourse, amb espectaculars vistes sobre el Pitó Cabris. Només sortir vam començar amb un tram puja i baixa per aviat girar a dreta i abandonar per un moment el GR R2 en la meva intenció de treure desnivell a l'etapa. Poc després retornem dit GR per tornar a deixar-ho aviat per desviar-nos a Cayenne. És important agafar aigua abans d'aquest poble, que hi ha una font marcada en el camí. Nosaltres no ho vam fer i en Cayenne no trobem cap font pel que després ens va tocar agafar aigua en diversos rierols i potabilitzar-la. Des Cayenne prenem un camí que va a mig vessant sobre la Riviere des Galets (sense guanyar ni perdre alçada una bona estona) fins creuar-la per enllaçar amb un altre camí que baixa de Grand Place. Aquí afrontem la primera llarga pujada del dia (abans ens donem un meravellós i curt bany a dit riu) d'uns 800 o 900m (ja que té alguna baixada pel mig) per pujar (amb una bona solana que ens recuece bé) fins a un coll a peu de li Brochard, una bona mola que s'eleva sobre l'horitzó, a la qual desistim de pujar. En l'alt prenem alguna cosa i afrontem ara una llarga baixada a el mateix riu de què venim per, després travessar-en repetides ocasions (i donar-nos un altre bon bany refrescant) tornar a pujar per un camí increïblement tallat en la pròpia roca a el principi (s'inicia amb una escala) i després anar submergint-nos en una zona de bosc abans d'arribar per fi (entre densa boira) a la Nouvelle, el nostre ben merescut destí del dia, després d'una dura però gratificant etapa. El GR R2 ho hem tornat a reprendre a la part alta de el pas a peu de li Brochard.

5a etapa Trek GR R2 Reunion. De la Nouvelle a Cilaos (per Marla i el Col du Taibit)

Una altra exigent etapa de gairebé 1500m de desnivell positiu per per fi canviar de circ i passar de el de Mafate, en el qual ja portem uns quants dies, a el de Cilaos, a què lamentablement amb prou feines li dedicarem temps.
El dia clareja preciós i vam començar a caminar amb les primeres llums que realcen la bellesa d'aquest tram alt de l'Circ de Mafate. A el principi és un tram de puja i baixa (utilitzem una petita variant de GR R2, el PR 25, que optimitza des del meu punt de vista millor el recorregut) abans d'arribar a Marla. Hi ha trams en què compartim als 3 GRs de l'illa. A partir de Marla vam començar a pujar a l'Col du Taibit, una llarga i còmoda pujada que ens oferirà vistes espectaculars cap als dos circs entre els que estem caminant. Hi ha un petit desviament per senda alguna cosa relliscosa, que ens ofereix vistes més àmplies, però amb prou feines vam pujar per aquest, ja que hi ha molta gent en el camí i perd gran part de l'encant de la solitud.
La baixada des del coll és llarga però el camí és bastant bo fins a la carretera D 242. Poc després de creuar aquesta hi ha dues opcions per arribar a Cilaos. Nosaltres vam triar la que continua pel GR R2 (l'altra ho fa pel GR R1), que baixa una mica més i ens acosta a la Cascada de Bras Rouge (prop d'aquesta ens donem un bon bany). Des d'aquí tot el que ens queda fins a l'entrada a Cilaos fa pujada. La llum última de la tarda fa que gaudim si cap més d'aquests bellíssims paisatges. Ja al poble (el més gran de tot el trek amb molta diferència) hem de caminar una mica per l'asfalt fins arribar a l'apartament a on passarem la nit.

6ª Etapa Trek GR R2 Reunion. De Cilaos a Gîte Cavern Dufaur

Des Cilaos sembla absolutament impossible l'ascens per les parets que tanquen el seu circ homònim cap al nord per guanyar alçada sobre la lloma a peu de el gran Pitó de les Neus. Però realment existeix un còmode camí que salva aquest desnivell de més de 1200m sense cap dificultat. I és el GR R2, pel qual anem a pujar.
La meva noia s'havia lesionat el genoll feia un parell de dies, travessant la Riviere des Galets abans de pujar a la Nouvelle. Aquesta circumstància va fer que durant diversos dies tingués bastants molèsties sobretot a les baixades. Avui no anava a ser molt el cas ja que l'etapa íntegrament era de pujada. Però l'inici implicava pujar a un petit promontori per després baixar. Per evitar això continuem un tram per l'asfalt i neutralitzar aquest curt tram de GR R2 per evitar que ella tingués molèsties a la baixada. Un cop arribat a on el GR es desvia a mà esquerra i comença a pujar en un continu i suau ziga-zaga, ja no hi havia més alternatives que triar. El dia era preciós i les vistes acord guanyàvem alçada anaven millorant i ampliant els horitzons que dominaven els nostres ulls. En un moment donat vam arribar a un pla abans de tornar a continuar pujant per un bosc increïblement frondós fins arribar a el punt més alt del dia, una vegada que vam guanyar la corda de la muntanya en un pas a l'píe de volcà que marca la màxima altura de l'illa. Aquí fem una llarguíssima parada per gaudir de tan ampli horitzó, tenint a escassos metres ja el refugi on anem a passar la nit amagant-se entre els núvols que entren des de l'altre costat de l'illa.
L'etapa és curta però el desnivell positiu salvat ha estat gran. El GPS falla abans d'arribar a l'refugi i em traça una volta que no és real així que cal llevar-li uns quants metres tant de quilometratge com de desnivell.

Ascensió a Pitó des Neiges des Gîte Cavern Dufour

Curta ascensió a l'Piton des Neiges des de la gite Cavern Dufour. El camí és ben senzill i si el dia és clar, com va ser el nostre cas, les vistes des de dalt són senzillament sublims.
El Pitó de les Neus, amb els seus 3070 metres és el pic més alt de l'illa i el de tots els arxipèlags de la zona. Una vegada que estàs a la part alta és interessant apuntar-se a les parets trencades que cauen a pic cap a gairebé totes les direccions, cap a sud el Circ de Cilaos (de què venim), a l'oest i al nord el de Mafate (el qual ja hem recorregut durant diversos dies) i cap al nord-est i més difuminat el de Cilaos (el qual encara no coneixem, però el visitarem quan acabem el trekking).
A dalt pot fer bastant fred si és d'hora i és convenient portar un bon abric.
La baixada la realitzem pel mateix camí fins al refugi on hem dormit i on hem deixat les motxilles amb tota la càrrega de la travessa, ja que després abaixarem fins a Bourg Murat, en una llarga etapa bàsicament de baixada.
Només vam pujar Maria i jo. La meva noia anava lesionada del genoll i va preferir reservar-se per fer només la baixada a Bourg Murat.

7a Etapa Trek GR R2 Reunion. De Gîte Cavern Dufaur a Bourg-Murat

Després d'ascendir a primera hora del matí a l'Piton des Neiges, màxima altura de l'illa amb 3070m, afrontem la llarga baixada fins a Bourg-Murat en una de les etapes més fluixes paisatgísticament (també és cert que se'ns van ficar núvols a mesura que avançava el dia que ens van limitar bastant la visibilitat i fins i tot ens va ploure una mica en l'últim tram de l'etapa) i pel que fa a exigència física.
Comencem amb una llarg tram per paratge força planer sobre zona de matoll a les altures de la faldilla de l'Piton des Neiges. En un moment donat vam pujar a una interessant cresta (facilitada amb alguna escala), que en condicions normals ha de tenir vistes interessants, però que lamentablement nosaltres no vam poder gaudir pels núvols. A partir d'aquí vam començar a baixar suaument (hi ha força trams enfangats una mica incòmodes) fins arribar a una pista ja en terreny agrícola i ramader, abans de sortir a la carretera principal, per la qual caminem més estona de què volem (ja sota la pluja ) per apropar-nos a l'allotjament que tenim als afores de Bourg Murat.

Etapa 8a Trek GR R2 Illa Reunion. De Bourg-Murat a Gîte du Volcà

Vuitena etapa del nostre trekking pel GR R2 d'aquesta preciosa illa.
Partim des del poble de Bourg-Murat (estem allotjats en un casalot als afores d'aquesta llogaret). A el principi caminem algun km per l'asfalt, per poc després desviar-nos a dreta per camins entre terrenys de conreu. El dia és assolellat però com caminem a certa altura la temperatura és molt agradable. Ens anem internant a poc a poc en terreny més salvatge, travessant diversos petits volcans i algun Laguillo i alguna zona ben enfangada, abans d'arribar a la carretera asfaltada que puja a la Gite de l'Volcà. Creuem diverses vegades aquesta carretera fins apuntar-nos a la vora d'un immens cràter des del qual ja s'albira a la llunyania el cràter principal (més nu de vegetació) en el qual es troba dins el gran Volcà de la Fournaise. Aquest últim tram abans d'arribar a la gite on dormirem, és més "marcià", amb terres vermelloses tot just entapissades per vegetació, amb una lluminositat especial per l'altura en què ens anem trobant.

Etapa 9a GR R2 Reunion. Gîte du Volcà a Gîte Theophane et Yoleane

Llarga etapa per paratges desolats a el principi de el dia, que quan anem perdent alçada van canviant i fent-se molt més frondosos. Tenim un dia força tancat en les altures pel que no podem contemplar en la seva esplendor el gran volcà que és el Pitó de la Fournase. Aquesta circumstància també ens fa desisitir de la possibilitat d'apropar-nos i internar dins el gran cràter a peu de el qual vam passar la nit al Refugi de l'Volcà. No obstant sí que ens acostem a la vora de l'esmentat cràter a el principi de la jornada (lamentablement els núvols no ens van deixar veure gran cosa) abans de continuar recorrent dit vora fins acomiadar-nos d'ell en el Pitó de Bert, on vam començar a baixar per territori volcànic fins acostar-nos als Puys Ramond, on ja sí que comença la baixada vertiginosa per zona cada vegada més selvàtica per la falda sud de tot aquest entramat d'volcans que conformen aquesta zona de l'illa Reunió. Hi ha algun tram en què el terreny està bastant enfangat ja que els núvols deixen passar poca llum en aquest bosc tancat.

Etapa 10ª Trek GR R2 Illa Reunion. De Gîte Theophane et Yoleane a Basse Vallée

Darrera etapa del nostre Trek GR R2 de l'Illa Reunion. Partim de la Gîte Theophane et Yoleane, un humil allotjament a la frondosa selva, ja en la baixada pronunciada des del Pitó de la Fournase. L'etapa no pot ser més curta i fàcil. Realment es podria haver fet el dia anterior, però preferim fer-la aïllada per arribar frescos i bona hora a la parada d'autobús que hi ha només sortir de la carretera principal a Basse Vallée. Allà es poden prendre diferents autobusos segons a el lloc a què anem. Com era una etapa tan curta i còmoda es pot aprofitar per gaudir i relaxar contemplant la frondositat i la transició de l'paisatge, que a poc a poc es antropiza més amb cultius de sucre i altres productes de l'illa conforme ens acostem a la costa.

Recomano aquest enllaç per complementar els meus descripcions. És de Maria, la nostra companya, i és completíssim i molt pràctic:
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/gr-r2-gran-travesia-de-la-isla-reunion-44322550

Punts d'interès

Parada bus. Au Bank. Linea 12a.

IconaAparcament Altitud 1.215 m

Mamode Camp. Inicio de camino

Foto de1ª noche del trek. Gite Roche Ecrite o Plaine des Chicots Foto de1ª noche del trek. Gite Roche Ecrite o Plaine des Chicots Foto de1ª noche del trek. Gite Roche Ecrite o Plaine des Chicots

1ª noche del trek. Gite Roche Ecrite o Plaine des Chicots

IconaPanoràmica Altitud 1.895 m
Foto dePunto panorámico. Sobre cabecera de caldera de Bras Detour. Foto dePunto panorámico. Sobre cabecera de caldera de Bras Detour. Foto dePunto panorámico. Sobre cabecera de caldera de Bras Detour.

Punto panorámico. Sobre cabecera de caldera de Bras Detour.

IconaCim Altitud 2.247 m
Foto deRoche Ecrite. 2276m. Foto deRoche Ecrite. 2276m. Foto deRoche Ecrite. 2276m.

Roche Ecrite. 2276m.

IconaPanoràmica Altitud 1.816 m
Foto dePunto panorámico Foto dePunto panorámico

Punto panorámico

IconaPanoràmica Altitud 897 m
Foto deCap Noir. Punto panorámico

Cap Noir. Punto panorámico

Foto de2ª noche del trek. Dos d´Ane. Foto de2ª noche del trek. Dos d´Ane.

2ª noche del trek. Dos d´Ane.

IconaRiu Altitud 254 m
Foto deVadeo del Bras de Sainte Suzanne. Foto deVadeo del Bras de Sainte Suzanne. Foto deVadeo del Bras de Sainte Suzanne.

Vadeo del Bras de Sainte Suzanne.

IconaRiu Altitud 268 m
Foto deVarios vadeos del Riviere des Galets Foto deVarios vadeos del Riviere des Galets Foto deVarios vadeos del Riviere des Galets

Varios vadeos del Riviere des Galets

IconaFont Altitud 827 m
Foto deIlet a Malheur. Buen sitio para parar. Fuente y prados Foto deIlet a Malheur. Buen sitio para parar. Fuente y prados

Ilet a Malheur. Buen sitio para parar. Fuente y prados

Foto de3ª noche. Gite de Ilet a Bourse. Foto de3ª noche. Gite de Ilet a Bourse. Foto de3ª noche. Gite de Ilet a Bourse.

3ª noche. Gite de Ilet a Bourse.

Cayenne

IconaRiu Altitud 552 m

Vadeo de Riviere des Galets

IconaRiu Altitud 580 m

Baño bueno en Riviere des Galets. Cruce de caminos.

IconaCollada Altitud 1.187 m

Collado

IconaRiu Altitud 793 m
Foto deVarios vadeos (3) en Riviere des Galets. Y baño. Foto deVarios vadeos (3) en Riviere des Galets. Y baño. Foto deVarios vadeos (3) en Riviere des Galets. Y baño.

Varios vadeos (3) en Riviere des Galets. Y baño.

Foto de4ª noche. La Nouvelle. Foto de4ª noche. La Nouvelle. Foto de4ª noche. La Nouvelle.

4ª noche. La Nouvelle.

IconaIntersecció Altitud 1.482 m

PR 25. Ruta alternativa más interesante que el GR R2.

IconaPunt d'interès Altitud 1.616 m

Marla

IconaCollada Altitud 2.058 m
Foto deCol de Taibit Foto deCol de Taibit Foto deCol de Taibit

Col de Taibit

IconaRiu Altitud 925 m
Foto deBaño. Bras Rouge. Foto deBaño. Bras Rouge. Foto deBaño. Bras Rouge.

Baño. Bras Rouge.

IconaCascada Altitud 940 m
Foto deCascada de Bras Rouge Foto deCascada de Bras Rouge Foto deCascada de Bras Rouge

Cascada de Bras Rouge

IconaPunt d'interès Altitud 1.202 m

5ª noche del trek. Cilaos

IconaIntersecció Altitud 1.259 m

Seguimos por carretera en vez de camino GR R2

IconaIntersecció Altitud 1.402 m

Cruce. Dejamos asfalto. Comenzamos larga subida por camino de tierra.

IconaCollada Altitud 2.493 m
Foto dePas de Vue. 2500m. Foto dePas de Vue. 2500m. Foto dePas de Vue. 2500m.

Pas de Vue. 2500m.

Foto de6ª noche. Refuge de la Caverne Dufour. 2478m. Foto de6ª noche. Refuge de la Caverne Dufour. 2478m. Foto de6ª noche. Refuge de la Caverne Dufour. 2478m.

6ª noche. Refuge de la Caverne Dufour. 2478m.

IconaPanoràmica Altitud 3.027 m
Foto deVista panorámica desde cerca de la cumbre del Piton des Neiges Foto deVista panorámica desde cerca de la cumbre del Piton des Neiges Foto deVista panorámica desde cerca de la cumbre del Piton des Neiges

Vista panorámica desde cerca de la cumbre del Piton des Neiges

IconaCim Altitud 3.030 m
Foto dePiton des Neiges. 3070m. Foto dePiton des Neiges. 3070m. Foto dePiton des Neiges. 3070m.

Piton des Neiges. 3070m.

IconaLlac Altitud 2.162 m
Foto deLaguna y cruce. Seguimos rectos.

Laguna y cruce. Seguimos rectos.

IconaPanoràmica Altitud 1.919 m

Cresta panorámica interesante. La niebla no nos deja ver nada casi. Hay alguna escalera facilitadora.

IconaIntersecció Altitud 1.609 m

Salimos a pista

IconaIntersecció Altitud 1.609 m
Foto deSalimos a asfalto. Foto deSalimos a asfalto. Foto deSalimos a asfalto.

Salimos a asfalto.

IconaPunt d'interès Altitud 1.610 m
Foto de7ª noche de trek. Alojamiento en Bourg Murat.

7ª noche de trek. Alojamiento en Bourg Murat.

IconaAparcament Altitud 1.689 m
Foto deParking. Inicio de sendero entre vallas Foto deParking. Inicio de sendero entre vallas Foto deParking. Inicio de sendero entre vallas

Parking. Inicio de sendero entre vallas

IconaIntersecció Altitud 1.735 m
Foto deCruce importante. Giro brusco a izquierda para subir al Pitón Rouge. Foto deCruce importante. Giro brusco a izquierda para subir al Pitón Rouge.

Cruce importante. Giro brusco a izquierda para subir al Pitón Rouge.

IconaPanoràmica Altitud 1.897 m
Foto deDentro del pequeño cráter del Pitón Rouge. Foto deDentro del pequeño cráter del Pitón Rouge.

Dentro del pequeño cráter del Pitón Rouge.

IconaPunt d'interès Altitud 1.841 m

Zona muy embarrada

IconaLlac Altitud 2.073 m
Foto deLago junto a Pitón Argamasse. Foto deLago junto a Pitón Argamasse. Foto deLago junto a Pitón Argamasse.

Lago junto a Pitón Argamasse.

IconaCollada Altitud 2.403 m
Foto deOratorio de Santa Teresa Foto deOratorio de Santa Teresa Foto deOratorio de Santa Teresa

Oratorio de Santa Teresa

IconaPunt d'interès Altitud 2.267 m
Foto dePaisaje 'marciano' Foto dePaisaje 'marciano' Foto dePaisaje 'marciano'

Paisaje 'marciano'

Foto de8ª noche del trek. Gite du Volcan

8ª noche del trek. Gite du Volcan

IconaCollada Altitud 2.322 m
Foto dePas de Ballecombe. Punto panorámico Foto dePas de Ballecombe. Punto panorámico Foto dePas de Ballecombe. Punto panorámico

Pas de Ballecombe. Punto panorámico

IconaPanoràmica Altitud 2.305 m
Foto deVarias vistas panorámicas en la cara oeste del gran cráter. Foto deVarias vistas panorámicas en la cara oeste del gran cráter. Foto deVarias vistas panorámicas en la cara oeste del gran cráter.

Varias vistas panorámicas en la cara oeste del gran cráter.

IconaCim Altitud 2.463 m

Piton de Fournaise. Cráter Dolomieu

IconaPunt d'interès Altitud 2.090 m
Foto dePuys Ramond. Conjunto de pequeños cráteres y calderas volcánicas en la ladera de bajada del gran cráter. Foto dePuys Ramond. Conjunto de pequeños cráteres y calderas volcánicas en la ladera de bajada del gran cráter. Foto dePuys Ramond. Conjunto de pequeños cráteres y calderas volcánicas en la ladera de bajada del gran cráter.

Puys Ramond. Conjunto de pequeños cráteres y calderas volcánicas en la ladera de bajada del gran cráter.

IconaIntersecció Altitud 660 m

Cruce importante. Marcas blancas. Dejamos pista y nos desviamos por camino que nos lleva directos al alojamiento al que vamos

9ª noche de trek. Gîte Theophane et Yoleane

Parada de bus en Basse Vallée.

Comentaris  (13)

  • Foto de Pelchas
    Pelchas 6 de set. 2019

    Impresionante, muchísimas gracias por compartir y nos dejas disfrutar un poco de la ruta. Un saludo.

  • Foto de lamorosangel
    lamorosangel 6 de set. 2019

    Muchas gracias a tí Pelchas como siempre! La ruta es preciosa.
    Un saludo!

  • Foto de lamorosangel
    lamorosangel 2 de març 2020

    Recomiendo echar un ojo al siguiente enlace de wikiloc de nuestra compañera de viaje María. Es supercompleto, muy, muy práctico y yo creo que complementa perfectamente a mi descripción (bastante más rollera) de esta interesante ruta:
    https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/gr-r2-gran-travesia-de-la-isla-reunion-44322550

  • Foto de jgomezacin
    jgomezacin 30 de set. 2020

    Buenas me gustaría saber si ¿me puedes dar consejo sobre Isla Reunion?

    Teníamos que irnos en dos semanas a cruzar la Isla (Gran Trekking) pero no lo tenemos claro con el COVID. Queremos hacer con tienda de campaña para ir por libre y evitar al máximo estar en sitios cerrados con más gente. Mis dudas son:

    1- ¿Es muy duro el trekking con mochila con tienda, saco dormir, ....? Fisicamente estamos preparados, hacemos larga distancia en todo (btt, nadar, correr, ...) pero hay buenos desniveles, calor y mucho peso en las espaldas

    2- Acampar: ¿es posible en cualquier sitio?

    3- Lo más importante: ¿es fácil encontrar comida en la ruta? Hemos leido que en la ruta casi solo hay refugios y que si no has reservado dificilmente comeras. ¿Es así? En el trekking no parece que se pase por pueblos donde realizar compras. ¿Se puede comprar en el trekking?

  • Foto de lamorosangel
    lamorosangel 30 de set. 2020

    Buenas jgomezacin. La ruta es bastante exigente con el tema físico, pero si estáis realmente fuertes como comentas y ya estáis acostumbrados a cargar con todo en travesías, no debería ser un gran problema, aunque hay algunos tramos bastante abruptos, con pasos embarrados y resbaladizos que os pondrán a prueba. Eso sí, informaros bien antes de ir de la estación en la que váis, porque yo no me iría en la época de lluvias.
    Acampar no vimos que yo recuerde a nadie, ni zonas específicas para ello, pero supongo que con el covid harán la vista gorda como en todos sitios, este verano hemos visto acampar a todo el mundo en todas partes por el norte de España y sur de Francia, en lugares en donde en otras ocasiones te levantarían a los dos minutos, así que no debería de ser ese el problema, aunque zonas habilitadas con servicios no recuerdo que hubieran.
    Respecto al tema de comprar, no hay pueblos en muchos de los tramos, así que ya podéis estar fuertes y cargar comida para varios días. A excepción de unos cuantos pueblos como Cilaos, el resto, con suerte, pasas alguna aldeita muy pequeña, aunque preguntando algo podréis encontrar.
    También os digo que los alojamientos disponían de habitaciones para pequeños grupos. Nosotros íbamos tres y no recuerdo haber compartido espacio, excepto para cenar (y tampoco estábamos apretados con más gente casi nunca), para dormir, siempre estuvimos solos los tres, así que también podéis poneros en contacto con los de las gites y refugios.
    Bueno, espero haberte aclarado algo. No dudes en preguntarme más si te hace falta.
    Un saludo!

  • Foto de jgomezacin
    jgomezacin 30 de set. 2020

    Muchísimas gracias por la información. Nos has ayudado mucho. Nuestro treking es en dos semanas y lo vemos complicado con actual situación!

  • Foto de lamorosangel
    lamorosangel 30 de set. 2020

    Yo en vuestro caso intentaría informarme de las restricciones concretas que puede haber en Reunión, que al fin y al cabo es una provincia de Francia. Porque con la poca gente que te cruzas en el trek el riesgo es mínimo. Y nosotros en los alojamientos en general estuvimos bastante solos y nunca compartiremos habitación con nadie. Así que yo intentaría ponerme en contacto con los alojamientos. O preguntarles incluso a los de los alojamientos si saben si están dejando acampar. Porque hay tres pueblos grandes a lo largo del trekking donde sí que no es problema el comprar víveres, y algunos de los pequeños supongo que también será posible comprar algo.
    En fin, suerte y no os desanimeis. Es un trek único que merece la pena!

  • Foto de Ander Iraola Parra
    Ander Iraola Parra 9 de set. 2021

    Estoy valorando seriamente hacer este track con mi pareja, como aventura definitiva de trekking, por lo que me interesa mucho conocer tu opinión. Dices que es de los mejores trekkings que se pueden hacer en el mundo... qué otros 2 treks consideras que podrían estar a la altura de este? Muchas gracias por la ayuda! :-)

  • Foto de Med Poulain
    Med Poulain 10 de set. 2021

    He fet aquesta ruta  Veure més

    super ruta y super compis ;)

  • Foto de lamorosangel
    lamorosangel 13 de set. 2021

    Buenas Ander! Difícil pregunta porque obviamente es una opinión muy personal. Pero está claro que este de reunión para mí es de los mejores. Y por recomendarte otros diferentes que también para mí están entre los mejores (y fáciles de hacer por tu cuenta, que para mí eso es muy importante), pues por el Himalaya está claro que la vuelta a los Annapurnas o el del Campo Base del Everest (con losl Valles de Gokio y del Chukung), también espectaculares son algunos de la zona de Andes como Huayhuash o Cordillera Blanca. También son espectaculares los de Ruwenzori, Monte Kenia o Kilimanjaro. Pero por resumirte y fáciles de hacer por tu cuenta, los dos de Himalaya que te he dicho. Aunque el de Huayhuash es impresionante y diferente a los de Andes. Espero haberte aclarado algo con este rollo!
    Un saludo!

  • Foto de lamorosangel
    lamorosangel 13 de set. 2021

    Mil gracias María! Sobre todo por acompañarnos y disfrutar contigo de todo N sitio tan espectacular.
    Un besazo fuerte!

  • ejt 2 de jul. 2023

    Buenas tardes,

    En primer lugar gracias por la info es de mucha ayuda.

    Además querñia preguntaros, en caso de no tener tantos días, es posible acortar la ruta?
    Por dónde nos la recomendaríais.

    Un saludo,

    Elena

  • Foto de lamorosangel
    lamorosangel 3 de jul. 2023

    De nada ejt! Obviamente se puede acortar la ruta. Para mi la parte más espectacular es la primera. Sobre todo el Circo de Mafate. Así que una buena opción si no se tiene mucho tiempo es sacrificar la parte final, es decir la del Pitón de la Fournaise. Así que podríais terminar en Cilaos o en Bourg-Mourat. Es mi recomendación. Espero haberte aclarado!
    Suerte!

Si vols, pots o aquesta ruta.