Activitat

Alpe d'Huez i Col de Sarenne, La Montée Sauvage

Descarrega

Fotos de la ruta

Foto deAlpe d'Huez i Col de Sarenne, La Montée Sauvage Foto deAlpe d'Huez i Col de Sarenne, La Montée Sauvage Foto deAlpe d'Huez i Col de Sarenne, La Montée Sauvage

Autor

Estadístiques de la ruta

Distància
54,36 km
Desnivell positiu
1.751 m
Dificultat tècnica
Molt difícil
Desnivell negatiu
1.751 m
Altitud màxima
1.999 m
TrailRank 
45
Altitud mínima
715 m
Tipus de ruta
Circular
Temps
2 hores 38 minuts
Coordenades
3955
Data de pujada
24 de juliol de 2016
Data de realització
de juliol 2016

a prop de Le Vert, Auvergne-Rhône-Alpes (France)

Vista 8967 vegades, descarregada 230 vegades

Fotos de la ruta

Foto deAlpe d'Huez i Col de Sarenne, La Montée Sauvage Foto deAlpe d'Huez i Col de Sarenne, La Montée Sauvage Foto deAlpe d'Huez i Col de Sarenne, La Montée Sauvage

Descripció de l'itinerari

|
Mostra l'original
L'ascensió comença als afores de la localitat de Bourg-d'Oisans. El recorregut que es realitza en carrera és (gairebé) sempre el mateix, malgrat que els últims quilòmetres discorren pel poble, el que permetria, en teoria, fer certes variacions i malgrat que hi ha una altra via d'arribada a l'estació que surt de la carretera principal a uns 5 quilòmetres de la meta, això si, amb un asfalt menys cura i una orografia més hostil per a la presència de públic.

Sens dubte, la característica que més famosa ha fet a aquesta pujada, a més de la seva duresa, són les 21 corbes de ferradura, numerades en sentit decreixent des de la base fins al cim i en els cartells, que anuncien el número de la corba, es pot llegir també i en ordre cronològic, el nom d'un dels guanyadors al cim de l'Alpe d'Huez. Després de la disputa de l'edició de l'any 2003, el nombre de vencedors en l'Alpe d'Huez va superar el de corbes per la qual cosa es va optar per afegir un nom més a cada corba, tornant a començar per la 21 novament.

Una altra peculiaritat més d'aquestes corbes és que, en si mateixes, no tenen gairebé de desnivell, trobant-se els punts més complicats just a la sortida de les mateixes, on la carretera es torna a empinar de manera brusca. Aquesta peculiaritat constitueix una arma de doble tall per al cliclista o el cicloturista doncs, si bé proporciona tot just 2 o 3 segons de respir, altera considerablement la cadència de pedaleig.

El desnivell total que es salva és de 1073 mi una longitud de 13,1 km, amb un pendent mitjà de l'8,2% i un pendent màxim de l'11,5% .1

Quilòmetre 1: Per percentatge és el més dur de tota la pujada, amb un pendent mitjà de el 10.5%, encara que la major part sigui a l'11%. Comença als afores de Bourg-d'Oisans, just abans de creuar un petit pont sobre el riu Romanche. Després es gira a l'esquerra i és en aquest moment on realment comença l'ascensió. En aquest quilòmetre està emmarcada la corba, a la qual s'arriba deixant el mur de pedra a la dreta.
Quilòmetres 2 i 3: Comença el serpenteig. Tres corbes, la 20, 19 i 18 i un desnivell total de l'9.4%. La vegetació segueix sent abundant i l'ambient mai arriba a ser axfisiante de el tot. Al quilòmetre 3 s'arriba a la població de La Garde, a 930 metres d'altitud. Aquí hi ha les corbes 17 i 16, sent el percentatge total de l'quilòmetre de l'8.4%
Quilòmetres 4 i 5: El quilòmetre 4 és el més "suau" fins a aquest moment, el seu percentatge total és de l'7.7% i en ell estan les corbes 15 i 14. En el 5 s'arriba a la població de La Ribot, a 1091 metres . El desnivell aquí és de l'8.8% i hi ha dues corbes, la 13 i 12. Després de passar aquesta localitat, la vegetació perd frondositat i això afavoreix, al costat dels quilòmetres ja salvats i la creixent altitud, la sensació de fatiga.
Quilòmetres 6 i 7: Novament es suavitza el pendent, quedant-se al 7.2% en el quilòmetre 6 per trobar-nos en els següents mil metres amb les rampes més dures, per percentatge, de la pujada, arribant a el 12% en tres trams diferents amb un percentatge acumulat de l'quilòmetre de l'9.5%. En el primer quilòmetre hi ha dos revolts més, la 11 i la 10. La corba 9 uneix dos dels trams a l'12% i la 8 és a la sortida de l'tercer tram.
Quilòmetre 8 i 9: Des d'aquest moment el paisatge es torna cada vegada més hostil, amb molta menys vegetació que a la base de la pujada. La pujada es fa més monòtona doncs en aquests dos mil metres només se superen dues corbes, la 7, gairebé a el principi de quilòmetre 9 i la 6, gairebé a la fi de l'quilòmetre 9. El primer té un percentatge de el 8% i el segon de l' 7.2%.
Quilòmetre 10, 11 i 12: Aquests tres quilòmetres uneixen la localitat de Huez amb l'estació d'esquí que dóna nom a la pujada. Són molt uniformes en els seus percentatges, 8.5%, 8.6% i 8.5% respectivament. Només a el principi de quilòmetre 12, a la sortida de Huez, hi ha una rampa a l'11%, a continuació de la corba 5, uns metres més endavant hi ha la 4. Ja al quilòmetre 11 es troben les corbes 3 i 2 per a, finalment , al quilòmetre 12 trobar la corba número 1, l'última de la pujada.
Quilòmetre 13: Transcorre íntegrament pels carrers de l'estació d'esquí, el seu desnivell és de l'4.3%, molt més suau que la resta de la pujada. La recta de meta és gairebé plana.

El Col d'Sarenne és un coll dels Alps que culmina a 1999 m d'altitud. Es travessa el massís de Grans Rousses i separa les Haut-Oisans a l'Alpe d'Huez.

Classificat 2 i categoria, la passada va pujar pel Tour de França el 2013 per primera vegada en la seva història durant la 18a etapa, després d'una primera pujada de l'Alpe d'Huez. Aquesta pujada genera controvèrsia a causa de la perillositat del seu descens i el seu impacte ambiental

Veure més external

Comentaris  (2)

  • NeusEstrany 4 de set. 2016

    hola!! como estaba la carretera del coll de sarenne? en otro track comentaban que está llebo de gravilla. Es molesto? Es de subida o bajada?

  • Foto de gemcar
    gemcar 5 de set. 2016

    Hola és de bajada y el dia que pase yo estava bien.

Si vols, pots o aquesta ruta.