Etkinlik

HİTİT YOLU - 2

İndir

Rota fotoğrafları

Fotoğraf:HİTİT YOLU - 2

Hazırlayan:

Rota istatistikleri

Mesafe
136,88 km
İrtifa kazancı
1.686 m
Teknik zorluk seviyesi
Orta zorlukta
İrtifa kaybı
2.126 m
Maksimum irtifa
1.415 m
TrailRank 
32
Minimum irtifa
762 m
Rota türü
Tek Yönlü
Koordinatlar
2942
Yüklenme tarihi
8 Ekim 2011
Kayıt tarihi
Ekim 2011
İlk alkışlayan siz olun
Paylaş

yakınında: Karakaya, Çorum (Türkiye)

2864 kere bakıldı , 30 kere indirildi

Rota fotoğrafları

Fotoğraf:HİTİT YOLU - 2

Seyahat planı açıklaması

HİTİT YOLU İLK YÜRÜYÜŞCÜSÜ OLMAK

Çorum Valiliği tarafından hazırlanan Hitit Yürüyüş Parkurları kitabını 2 hafta önce edinmiştim. Uluslararası normlarda işaretlenmiş 236 km lik parkurların Alacahöyük, Hattuşa, Yazılıkaya ve Şapinuva Hitit Uygarlığı merkezlerinden geçtiğini görünce çok heyecanlandım.
Balıkesir ili Susurluk ilçesinden doğa yürüyüşcüsü arkadaşım Bülent Açar ile birlikte 27 Nisan 2011 tarihinde Ankara Çorum otoyolu üzerinde Karakaya Jandarma Karakolu önünden yürüyüşümüze başladık. 2 saat içinde Alacahöyük’e ulaştık. Kasaba girişinde Müze yanındaki dere yatağı üzerinde neredeyse tamamlanmak üzere olan ahşaptan antik görünümlü bir köprüyü geçerken bir grup insanın bize doğru koştuğunu gördük. Alacahöyük Belediye Başkanı ve kasaba esnafı bize tören benzeri bir karşılama yaptılar. Öğrendik ki, Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları 13-15 Mayıs 2011 tarihlerinde Valilik tarafından organize edilecek uluslararası bir festival ile açılacakmış. Bu sebeple bütün Çorum ilinde bir hazırlık başlatılmış. Ayrıca bu rotada yürüyecek ilk yürüyüşçülerin onurlandırılması kararlaştırılmış. Alacahöyük’te yeni köprüyü geçen ilk yürüyüşçüler olarak Hitit Güneşi madalyonu ile taltif edildik.
Hitit Yolu Anadolu steplerinin genel alçak yayla karakterini örneklemektedir. İlkbaharda ekinlerin deniz gibi geniş yeşilliği, küçük dereler boyunca söğüt ve kavak ağaçlarının bir tren gibi kıvrılarak uzayıp gitmesi, pınarların coşkulu sularından içen sığır sürülerinin sakinliği, nispeten daha yüksek bir tepeye çıkıldığında bir inci gerdanlık misali etrafınızda dolanan toplu köylerin güzelliği insana doyumsuz bir rahatlama vermektedir.
İkinci günün sonunda Boğazkale ilçesine ulaştık. Hattuşa’yı gezdikten sonra arkadaşım Bülent Açar dönmeye karar verdi. Ayrıldık. Ben son 4 günü yalnız yürüdüm.
Parkurlar sık sık köylerden geçiyor. İyi düşünülmüş rota boyunca göletlerin çokluğu ayrı bir güzellik. İrili ufaklı çok sayıda köy ve beldeden geçtim. Yerleşimlere yaklaşırken önce çobanlarla, sonra tarladaki çiftçilerle ve nihayet köy halkı ile birlikte oldum. Herkes gönülden ve sevgiyle yakınlık gösterdiler ve ikramlarda bulundular. Beni köylerine gelen İlk Hitit Yolu Yürüyüşçüsü olarak özel bir şekilde karşıladılar. Çok yerde çadırda kamp yapmama müsaade etmediler ve köy odasında misafir ettiler. Anadolu insanının sıcaklığını 6 gün boyunca sürekli hissettim.
İşaretlemeler hemen hemen eksiksiz ve takibi kolay. Teknik olarak hiçbir eksikliği yok. Fakat bütün pınarların civarı, ekinlerde kullanılmış zirai ilaçların plastik kutuları ile dolu. Görünüm kötü. Ayrıca köylerin içinden geçen bütün dere yatakları plastik ve benzeri atıklarla çöplük haline gelmiş. Görsel ve sıhhi çirkinlik yaratıyor. Bunlar acilen temizlenmeli ve uzun vadede bir eğitim programı düzenlenmeli.
Doğası; fiziki zorluk derecesi düşük, manzara derinliği çok fazla, ilkbaharda koyu yeşil, yaz ve sonbaharda sarının her tonunun bulunacağını tahmin ettiğim bir tabiata sahip. Göletler göçmen kuşlar için çok sayıda cennetler yaratmış. Kuş gözlemcilerine tavsiye ederim. Bıldırcın, beyaz leylek, kaya sıvacı, ibibik, kerkenez, ak balıkçıl, karatavuk, sığırcık ve yalı çapkını en sık gördüklerim.
Tarihi olarak; Hitit Uygarlığını M.Ö.6000 ‘lerden başlayarak yerinde incelemek, Hattuşa’yı gezerken Yer Kapı ve Sfenks Kapı bölgesinde bir mola verip en yüksek noktada dinlenirken I.Hattuşili’den (M.Ö.1650) başlayarak Hitit İmparatorluğunu ve II.Muvattali’nin Kadeş Savaşını (M.Ö.1285) okumak çok heyecan verici.
Kültür bakımından; yürürken gördüklerimizi Çorum Müzesini mutlaka ziyaret ederek pekiştirmeliyiz.
Hitit Yürüyüş ve Bisiklet Parkurlarını hazırlayan ve açılış öncesi son düzenlemeleri yapmakta olan Sayın Ersin Demirel ve ekibi yürüyüşüm sırasında son 5 gün boyunca zaman zaman benimle buluştu. Festival açılışında ve duyurularda kullanılmak üzere birçok tanıtım fotoğraflarımı çekti. Çorum İlinin ilk uluslararası festivalinde bu şekilde faydalı olduğum için çok mutluyum.
Toplam 137 km lik yürüyüşümün son noktası Şapinuva antik kenti idi. Sayın Ortaköy İlçesi Kaymakamı Zeliha Uyan Hanımefendi’nin Şapinuva’ya makam aracını göndererek İlk Hitit Yolu Yürüyüşçüsünü karşılatması ve Çorum İline ulaştırması karşısında hissettiklerimi tarif edemiyorum. Kaymakam Hanımefendi’ye şükran ve saygılarımı sunuyorum.
Sayın Çorum Valimiz Nurullah Çakır Beyefendi, 03 Mayıs 2011 tarihinde beni kabul ettiler. Hitit Yolunu, en uzun parkur üzerinden tamamlayan ilk yürüyüşçü olmam dolayısıyla beni kutladı ve Çorum Valiliğinin özel antik resimli fayans plaketi ile beni onurlandırdı. Kendilerine en derin saygılarımı sunuyorum. Bu hediyeyi hayatımın en değerli hatırası olarak saklayacağım.
Hitit Yolunun bence en önemli özelliği sık sık küçük yerleşimlerden geçmesidir. Böylece yürüyüşçü ile halk arasında karşılıklı iletişim ve etkileşim artmaktadır. Hitit Yolunda yürümek benim farkındalık özelliğimi zenginleştirmiştir. Anadolu insanının değerlerini yakından tanıma fırsatı bulduğum için kendimi şanslı görüyorum.
Aşağıdaki foto galerimi tıklayarak bu yürüyüşümü sizlerle birlikte bir kez daha yaşamama izin veriniz:
http://picasaweb.google.com/mekurtin/27Nisan03MayS2011HititYoluIlkYuruyuscusuOlmak

Teşekkür ederim.
Metin Kurt
Hitit Yolu İlk Yürüyüşçüsü

NOT: Bu yürüyüşe ait Rota ve İzlek bilgilerinin İkincisini inceliyorsunuz.

Ara noktalar

PiktografAra nokta Yükseklik 1.231 m

BgolpinrDrtyl

BgolpinrDrtyl

PiktografAra nokta Yükseklik 1.028 m

BogazkleAnaYo

BogazkleAnaYo

PiktografAra nokta Yükseklik 1.340 m

BogazkYukYaYo

BogazkYukYaYo

PiktografAra nokta Yükseklik 1.153 m

Cesme4

Cesme4

PiktografAra nokta Yükseklik 1.255 m

Cesme5

Cesme5

PiktografAra nokta Yükseklik 1.065 m

Cesme6

Cesme6

PiktografAra nokta Yükseklik 1.272 m

Cesme7

Cesme7

PiktografAra nokta Yükseklik 1.419 m

Cesme8

Cesme8

PiktografAra nokta Yükseklik 1.032 m

Cesme-Dortyol

Cesme-Dortyol

PiktografAra nokta Yükseklik 1.177 m

CesmeEmirlYol

CesmeEmirlYol

PiktografAra nokta Yükseklik 1.143 m

Cesme-Havuz

Cesme-Havuz

PiktografAra nokta Yükseklik 1.029 m

Dortyol1

Dortyol1

PiktografAra nokta Yükseklik 1.057 m

EmirlerKoyu

EmirlerKoyu

PiktografAra nokta Yükseklik 1.049 m

EmrAkcKhrkaYA

EmrAkcKhrkaYA

PiktografAra nokta Yükseklik 1.024 m

HattusaOrenYe

HattusaOrenYe

PiktografAra nokta Yükseklik 1.218 m

KalckBykglpYA

KalckBykglpYA

PiktografAra nokta Yükseklik 1.238 m

KalckKulahYoA

KalckKulahYoA

PiktografAra nokta Yükseklik 1.073 m

KucukhirkaYA

KucukhirkaYA

PiktografAra nokta Yükseklik 1.132 m

KulahKoCikisi

KulahKoCikisi

PiktografAra nokta Yükseklik 1.134 m

KulahKoyu

KulahKoyu

PiktografAra nokta Yükseklik 1.242 m

MehbelAkcicYA

MehbelAkcicYA

PiktografAra nokta Yükseklik 1.140 m

PatikayaGiris

PatikayaGiris

PiktografAra nokta Yükseklik 1.026 m

SuKaynagi

SuKaynagi

PiktografAra nokta Yükseklik 1.167 m

Yazilikaya

Yazilikaya

PiktografAra nokta Yükseklik 1.113 m

YozgatAsfalti

YozgatAsfalti

Yorumlar

    Bu rotaya veya rotayı