Etkinlik

ARTEMEA YOLU YÜRÜYÜŞÜ Şaroluk Mescit

İndir

Rota fotoğrafları

Fotoğraf:ARTEMEA YOLU YÜRÜYÜŞÜ Şaroluk Mescit Fotoğraf:ARTEMEA YOLU YÜRÜYÜŞÜ Şaroluk Mescit Fotoğraf:ARTEMEA YOLU YÜRÜYÜŞÜ Şaroluk Mescit

Hazırlayan:

Rota istatistikleri

Mesafe
13,87 km
İrtifa kazancı
537 m
Teknik zorluk seviyesi
Zor
İrtifa kaybı
625 m
Maksimum irtifa
554 m
TrailRank 
38
Minimum irtifa
298 m
Rota türü
Tek Yönlü
Koordinatlar
487
Yüklenme tarihi
13 Haziran 2021
Kayıt tarihi
Haziran 2021
İlk alkışlayan siz olun
Paylaş

yakınında: Şaroluk, Balıkesir (Türkiye)

200 kere bakıldı , 10 kere indirildi

Rota fotoğrafları

Fotoğraf:ARTEMEA YOLU YÜRÜYÜŞÜ Şaroluk Mescit Fotoğraf:ARTEMEA YOLU YÜRÜYÜŞÜ Şaroluk Mescit Fotoğraf:ARTEMEA YOLU YÜRÜYÜŞÜ Şaroluk Mescit

Seyahat planı açıklaması

Trekking ve Hiking şeklinde doğa yürüyüşleri yapan bizler gibi doğa sporcularının Mayıs.2021 ayı gündemi Artemea Yolu oldu.

Balıkesir Gönen ilçesinde oluşturulan, işaretlemeleri yapılan ve iz kayıtları yayınlanan 140 km lik bu yürüyüş yoluna ilgisiz kalmam mümkün değildi.
Değerli dostum ve yol arkadaşım Harun Özdemir ile Gönen'deyiz.
Yarın 02.Haziran.2021 Çarşamba günü yollarda olacağız.

Artemea Yolu yaratıcısı Mete Dinç hocamız Gönen'de bizi karşıladı. "Hoş geldiniz" buluşmamızda eksik son bilgileri de tamamlamış olduk. Mete hocamıza çok teşekkür ediyoruz.

Gönen'de Öğretmen Evinde (0266 762 3998) konuk olduk. Temiz, bakımlı ve ekonomik fiyatı ile bizler için yeterli ve uygun.

Artemea Yolunun başlangıcı Kınalar'a gitmek için önce Gönen'den kalkan ve Denizkent Sitesinin önünden geçen minibüse bindik. Ücret 10 tl/kişi.
Sonra Denizkent 'teki Elif Market sahibi Hüseyin beyden yardım istedik, bizi 3 km ilerideki Kınalar'a aracıyla götürmesi için. (0505 250 5855). Ücret araç bedeli 15.-tl.

Artemea Yolu - 02.06.2021
1.gün/ Kınalar - Dışbudak - Kavakalan / 12,1 km.

Bir gün önce ve gece yağmış şiddetli yağmurun izleri farkediliyor. Hava açıķ ve çoğunlukta güneşli.
Boğaz mevkine gitmek için yoldan geçici olarak çıktık, derede su kabarıktı ama geçtik. Dere boyu epeyce ilerledik fakat boğaza ve şelaleye fazla yaklaşamadık, çünkü su seviyesi çok yüksekti.
Geri döndük.
Karşı yamacı tırmanırken şelaleyi fotoğraflamak güzeldi.
Dışbudak köyüne kadar dikenli makilerin bol olduğu kayalık bir arazide inişli çıkışlı bir parkurda defalarca dere gecişi yaparak (ayakkabıları çıkarmaya gerek yok) ilerlemeye çalıştık. Kamp yüküyle bu oldukça zor, deneyimsizlere tavsiye etmem. Oldukça yorucu oldu. Günübirlik sırt çantasıyla nefis bir parkur, eğlenceli.
Dışbudak 'taki yemek molası ile biraz güç topladık.
Dışbudak ile Kavakalan arasında mini şelaleyi sakın küçümsemeyiniz. Dereboyu ilerleyen parkur da zor ve eğlenceli. Dereyi çok sayıda kesen parkur ile 500 m kotuna kadar yükselmek gerekiyor.
Ve nihayet Kavakalan.
Muhtar İdris Özcan (0538 433 8631) kullanılmayan köy kahvesini bizim için temizlemiş, burada kalacağız. Akşam yemeğini temin etmiş. Ben ve yol arkadaşım Harun Özdemir hocam minnettar kaldık. Hizmeti karşılıksız bırakmayacağız.

Artemea Yolu - 03.06.2021
2. gün/Kavakalan - Hodul - Tahtalı / 22,0 km
Toplam yürüyüş yolu = 34,1 km

Kavakalan mahalle kahvesinin bahçesinde asma yaprakları altında dinlenirken önünüze serilen manzara muhteşemdir. Çanakkale boğazının Marmara girişini seyrederken Truva şehri dönemini, Çanakkale ve Gelibolu savaşlarımızı, Nusret mayın gemimizi düşünürsünüz.
Kavakalan Camii Hocası Muhammed Yardım kardeşimizden bahsetmeden geçemeyeceğim. Gece kalacağımız kahvenin taş zeminine caminin kullanılmayan eski halılarını serdirerek bize daha sağlıklı bir uyku zemini yaratması, sabah kahvaltısını birlikte yapmak için nefis bir sofra hazırlaması, öğretici sohbeti ve aydın düşünce ve bilgisi ile bizi hayran bıraktı. Yolun açık, istikbalin parlak olsun Muhammed hocam.
Kavakalan ile Hodul arası iki farklı bölüm. Dere yatağına ininceye kadar, orman içi dar patika ve sık çalılık iken derenin karşı tarafı ise kullanılmayan eski orman yolu. Zevkli bir yürüyüş oldu.
Hodul kahvesinde bir saat mola verdik. Sohbet ettik.
550 m kotundaki Hodul'dan 150 m kotundaki dereye kadar çeşitli bitkilerle kaplanmış halde daracık, kıvrımlı patikaların üzerindeydik. Su debisi biraz yükselmiş olan dereyi bir şekilde geçmeyi başardık ve toprak köy yoluna çıktık. Toprak yolu görünce çok sevinmiştik ama birkaç yüz metre sonra yol işaretleri yine dere yatağına yöneldi. Bu kez debisi yükselmiş dereyi geçemeyeceğimizi anlayınca Tahtalı'ya giden toprak yolu izlemeye karar verdik. Yolumuz biraz uzadı ama orman içinde kuş seslerini dinleyerek Tahtalı mahallesine ulaştık.
Muhtar Musa Adıay (0537 583 9790) ve ağabeyi Tahsin Adıay bizi mahalle kahvesinde karşıladı.
Bu akşam kahvedeki iki koltuk yatağımız olacak. Bize sunulan akşam yemeği ise mutluluğumuzu artırdı. Ben ve değerli yol arkadaşım Harun Özdemir hocam, Adıay ailesine çok teşekkür ediyoruz.

Artemea Yolu - 04.06.2021
3.gün/Tahtalı - Geyikli - Şaroluk/ 12.8 km
Toplam Yürüyüş =47 km

Tahtalı'dan orman içi dar patikaları izleyerek inişe geçtik. Dere yatağına kadar epeyce alçaldık. Bu patikaların ve dere boyu devam eden bölümlerin en belirgin özelliği eğrelti otları ve ayak bilekleri seviyesinde yayılıp uzayan yabani böğürtlen ve sarmaşık bitkilerinin çokluğudur.
Dere boyu ilerleyen patika ayrı bir alem, bir karşı kıyıya geçiriyor sizi sonra hemen geri çağırıyor. Kaç kez dereyi geçtiğimizi sayamadım, yirmiye yakın bir rakamdı galiba. Allah'tan su debisi az olduğu için taştan taşa atlayarak geçebildik. Sadece bir kez ayakkabılarımı çıkarmak zorunda kaldım.
Terk edilmiş bir alabalık çiftliğinde mükemmel şekilde kamp yapılabilir.
Dere patikası sonunda Geyikli mahallesine ulaştık. Yemek molası verdik.
120 metre kotundaki Geyikli'den sonra mükemmel bir patikayı takip ederek önce 310 metre, sonra orman içi çok dik ve zor bir patika ile 410 metreye yükseldik. Oldukça yorucu geldi bize tırmanış.
Nihayet Şaroluk girişinde güzel bir kamp yeri bulduk. Yol arkadaşım Harun Özdemir hocam ile dinlenmeye geçiyoruz.

Artemea Yolu - 05.06.2021
4.gün/Şaroluk - Beyoluk - Mescit / 14,3 km
Toplam Yürüyüş = 61,3 km

Şaroluk'ta kamp çadırında uyumanın tadı bir başka oldu. Rutubetsiz ve ılık, hafif bir esinti içinde sağlıklı bir uyku.
Ben ki, yurdumuzdaki bütün trekking parkurlarının %90 kadarını yürümüş biriyim, Şaroluk-Beyoluk-Mescit parkuru kadar keyif aldığım bir parkurda yürümedim.
Bu yolun hemen hemen tamamı bir orman patikası halinde.
Daralan, genişleyen, yayla çiçekleriyle donanmış patikalar.
Anıtsal kayın ve meşe ağaçlarıyla dolu ormanda ilerlerken sizleri küçük derelerden geçiren, yapraklarının çokluğundan karanlık tünellere girildiği hissi uyandırarak insanı ürperten patikalar.
Biçilmeyi bekleyen ve yarı insan boyunda uzamış yayla otlarının içinden geçerken ayak izlerimizin bir yılan gibi kıvrılarak açtığı çizgiyi seyire doyamayacağınız patikalar.
Bazan 100 m kotuna inen ve bazan da 550 m kotuna yükselen, tırmanışta ve inişte zorlanacağınız patikalar.
Kuş seslerinden oluşan orkestrayı dinlemek için durduğunuzda zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız patikalar.
Eğer yağışsız ve kuru bir günde iseniz bu yoldan müthiş bir zevk alacaksınız. Fakat dikkat ediniz, eğer yağış varsa yürüyüşünüze başlamayınız. Çoğu yerde su içinde sanki bir su kanalı içinde yürümüş olacaksınız.
Bu parkurda son nokta Mescit oldu. Mescit, bölgenin mermerci bir ailesinin hayratı olup bol suyu, çimenlik alanı ve ibadet yeri ile tuvaleti ve yemek masaları ile donatılmış bir piknik alanıdır. Yol arkadaşım Harun Özdemir ile bu gece buradayız.

Artemea Yolu - 06.06.2021
5.gün / Mescit - Çığmış - Dereköy / 23,0 km
Toplam Yürüyüş = 84,3 km

Mescit çukurda, tepeler arasında, kuz bir nokta. Sabah, çadırlarımızın katmanlarının rutubet ve nefesten ıslanmış olduğunu gördük. Onları kuruladık, güneşi bekledik, kahvaltı derken 08:45 olmuştu.
Güzel bir patika üzerinde dere boyu ilerledik. Bir noktada ayakkabıları çıkararak dereyi geçmek gerekiyor.
Artemea Yolu'nun en eğlenceli bölümünün Kemerkayalar olduğu söylenir. Burada dere yatağı içinde beline kadar yükselen sularda eğlenerek ve kayalar arasından sürünerek ve kayarak ilerlemek çok eğlenceli olur. Biz bu dereye inmedik. Kamp yüklü ekstrem trekking amaçlı sırt çantamızla kanyon geçişi yapmak yerine sırta tırmanan alternatif yolu kullandık.
Çığmış mahallesine giden %40 eğimli dik patika bizi yordu. Orman içinde devam eden tırmanış çalılık dik patikalarla devam etti. 280 m kot farkı yaratan zorlu bir tırmanıştı.
Çığmış mahallesinde bakkal yok, kahve var ama çalıştırılmıyor. Mahallelerde yerleşik insan sayısı çok az ve yardımsever değiller, yaşlılar ve çekingenler. Yüruyüşçülerin bu detayı bilmeleri iyi olur.
Çığmış'tan sonra güzel manzara veren bir tırmanış ile tepeye ulaştık. Karşı yamaçta Sarıköy'ün önündeki pirinç tarlaları ile dolu ovanın güneşte parlayan dikdörtgen aynalar misali görüntüsü ilginçti.
Tepeden başlayan ve Dereköy deresine kadar uzanan iniş patikası aslında hızla akan yağmur ve sel sularının açtığı kanal yoludur. Bu patika ayrıca yetersiz temizlenmiş ve insan boyunu çok aşmış yükseklikte orman gülleriyle kaplanmıştır. Bu yolun güvenli bir inişe izin veren duruma kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Dereye inince bir sürprizle karşılaştık. Takip edeceğimiz izlerin dere yatağı içinden geçtiğini gördük. Derede çok az bir akıntı olduğu için işaretleri takip edebildik. Derede su varsa bu bölüm geçilemez olacaktır. Bir alternatif yaratılmasını öneriyoruz. Örneğin derenin sağ üst tarafında olan toprak yol kullanılabilir mi?
Dereköy Alabalık Çiftliği mükemmel bir yol noktası. İsmail Temiz (0266 794 4654 ve 0535 262 2650), doğa sevdası ile birleşen tesis yemekleri ve sıcak sulu bungalov evleri ve ayrıca kamp imkanı ile yürüyüşçülere imkanlar yaratıyor. Ben ve yol arkadaşım Harun Özdemir hocam bu geceyi de rahat bir uyku ile geçireceğiz.

Artemea Yolu - 07.06.2021
6.gün / Dereköy - Yörükkeçidere - İncirli - Alacaoluk / 17 km
Toplam Yürüyüş = 101,3 km

Dereköy Alabalık Çiftliği'nden hemen sonra ayakkabıları çıkarıp dereyi geçmek gerekiyor. Tam o anda gelen bir traktöre atladık. Ne kadar şanslı olduğumuzu düşünüyorduk ki, ileride işaretli patikamızın sular altında kalmış olduğunu gördük. Su bendinin savaklarından bırakılan suların aralarından aktığı büyük kayaların üzerinde sekerek karşı sahile geçtik. Kum ocağının arkasına kadar ilerleyince derin olmayan bir bölüm tesbit ettik. Ayakkabılarımızı çıkardık ve tekrar karşı sahile döndük. Bu durumu Artemea Yolu yöneticisi Mete Dinç hocamıza ilettik. Yükselen su içinde kalan yol bölümüne kısa zaman içinde bir alternatif geçiş imkanı yaratılacağını söyledi.
Dinamo yolu, başlı başına mükemmel bir yürüyüş bölümü. Birkaç km boyunca rahatça ilerliyorsunuz. Sanki bir antik kente giden Roma Yolu üzerinde ilerliyorsunuz.
Sonra orman içi harika patikalarla Yörükkeçidere ve İncirli'ye kadar yükseliyorsunuz. Devamlı yükselen patikalar zaman zaman çok dik ve yorucu. Biraz daha yükselerek Alacaoluk mahallesine ulaşılıyor. Bu parkurda zorluk derecesini artıran husus 15 km boyunca devamlı yükselmek zorunda kalınmasıdır. (50 m kotundan 550 m kotuna ). Günübirlik yürüyüşçülerin ve grupların, Alacaoluk'tan başlayıp Dereköy Alabalık Çiftliğine gelmeyi ve sonunda alabalık güveç yemeleri mükemmel bir aktivite olacaktır.
Alacaoluk'ta kahve var ama çalıştırılmıyor, kapanmış. Bakkal da yok, insan sayısı da çok az.
3 km uzakta Çınarpınar'da Mustafa ve Berrin Türegün ailesi (0542 534 0260) Çiftliği sizleri aracıyla Alacaoluk'tan alabilir ve ertesi sabah tekrar aldığı noktaya bırakabilir, bahçelerinde çadır kurmanıza imkan tanıyabilir, yemek ve kahvaltı verebilir. Beni ve yol arkadaşım Harun Özdemir hocamı mükemmel ağırladılar. Günün yorgunluğu ancak bu şekilde giderilebilirdi.

Artemea Yolu- 08.06.2021
7.gün/Alacaoluk - Kumköy - Gaybular/ 15,8 km
Toplam Yürüyüş = 117,1 km

Berrin - Mustafa Türegün ailesinin Çınarpınar çiftlik evinde bir kahvaltı süresi daha geçirmiş olmak mutluluk verici. Yürüyüşümüze ancak 11:30 da başlayabildik. İlk hedefimiz Kumköy mahallesi.
Dereye ininceye kadar patikalar çok keyifliydi. Fakat dere boyunca işaretleri takip etmek çok zor oldu. Bütün yeşil bitkiler, çok dikenli uzantılara sahip yayılıcı sarmaşıķlarla kaplanmış. İlk baharın başlangıç günlerinde yapraksız olan ağaç dalları daha dik iken, yapraklarla donanınca yaprakların ağırlığı sebebiyle eğilmişler ve patikaları geçilmez yapmışlar. Bu dallar dikenli uzantılarla birbirine bağlanınca ilerlemek daha da zorlaşıyor. Birkaç saat zaman kaybettik. Parkurun bu bölümü ivedilikle temizlenmelidir.
Kumköy'den sonra bir tepenin aşılması gerekiyor. Başlangıçta herşey güzeldi. Tepeye iyice yaklaşılan bir noktada yamaçtaki geniş otlağa giriş için çukur ve sulak bir alan seçilmiş. Sık eğrelti otları iki insan boyuna erişmiş, içinden geçmek korku verici, imkansız gibi. Sol yandan, daha kısa boylu dikenli bir örtünün içinden geçmeyi denedik. Derin su kanalına düştük, çünkü nereye bastığını göremiyor insan. Bu geçiş yeri değiştirilmelidir. Ben yol arkadaşım Harun Özdemir hocam binbir zorlukla otları yeni biçilmiş geniş yamaca çıkınca bütün alanı yukarıdan inceledik. Aslında yukarıda açıkladığım bölgeye girmeden 100 m kadar daha ileri gidilirse sonunda yamaç üzerinden sol tarafa doğru kıvrılarak bu geniş otlağa rahatlıkla geçilebilir. Neden bu sulak alandan geçiş yapılmış olduğunu anlayamadık.
Bu parkurun birçok yerinde patikaların dikenli kalın ağaç dallarıyla kapatılmış olduğunu gördük. Bu engellerin otlak alanlarında yayılan koyun gruplarının bu alanın dışına kaçmaması için yapıldığını düşünüyoruz. Fakat bu engeller hacim, büyüklük ve sayı bakımından çok fazla, uğraşmak insanı bıktırıyor. Bu barikat noktalarında yükselen ve alçalan basamaklı üçgen merdivenler yapılırsa mükemmel olur.
Gaybular Köy Evi, Nuri Onbaşıoğlu (0541 218 8084 -0541 218 8085) ve Sinem hanım ( 0543 471 6021), konaklama için ideal bir yol noktası. Sıcak su, akşam yemeği, kahvaltı ve geceleme hizmeti alabilirsiniz.

Artemea Yolu -09.06.2021
8.gün/ Gaybular- Adayatak- Ortaoba / 9,5 km
Toplam Yürüyüş = 126,6 km

Hafif çıkışlar ve inişlerle dolu zevkli bir patika.
Gönen Barajı 'nı gören yüksek noktasında manzara nefis.
Adayatak mahallesinde bakkal ve kahvehane yok. İnsanlar yaşlı ve az sayıda, herhangi bir hizmet maalesef alamazsınız. Cami önünde dinlenebilir ve azıklarınızı yiyebilirsiniz.
Ortaoba mahallesinde de bakkal ve kahvehane bulunmamaktadır. Muhtar Muharrem Göksel (0532 762 9231) ile temasa geçerek geceleme için uygun bir alan arayışına geçebilirsiniz.
Ben ve yol arkadaşım Harun Özdemir hocam yürüyüşümüzün son gecesini Ortaoba mahallesinde geçireceğiz.

Artemea Yolu - 10.06.2021
Ortaoba - Karasukabaklar - Karapınar / 14,8 km
Toplam Yürüyüş = 141,4 km

Ortaoba mahallesinden erken saatlerde ayrıldık. İlk 6 km Kaz Dağlarının Balıkesir cephesinde orman yollarında geçiyor. Temiz ve serin hava insana ferahlık veriyor, yorgunluğu gideriyor.
Sonraki 2 km orman içinde dar patikalar serisi olarak, orman güllerinin oluşturduğu tünellerde ilerliyor.
Karasukabaklar mahallesine 1 km kala kestirmeden gitmek amacıyla izler bir su akıntı kanalını takip ediyor. Bu kanal son aylarda yağan şiddetli yağmurlar sebebiyle çok aşınmış ve derinlikler oluşmuş. Üzeri kaymaya meyilli büyük kayalar ortaya çıkmış. Tehlikeli bir iniş yaptık. Çıkışın daha da zor olacağı aşikar. Bu bölümde bir değişiklik yapılması yerinde olacaktır.
Karasukabaklar'da bakkal ve kahvehane yok. Selam verdiğim insanlar selamımı kerhen alıyor ve avlu kapısını kapatıyor. Hiç yardımcı olmadılar. Anadolu insanının bu hale nasıl geldiğine inanamıyorum. Sosyolojik bir olay.
Karapınar'a kadar devamlı iniş var. Asfalta kadar orman patikalarını ve tarla sınırlarını takip ettik. Asfaltı geçerek Kocaçay'ın sol kıyısından akıntı yönünde ilerledik. Yürüyüşçülerin sayısı artınca bu bölümde yolumuzu kesen dikenlerin, ısırgan otlarının ve sel sularının taşıdığı dalların engellemelerinin azalacağını ümit ediyorum.

Karapınar Alabalık Lokantasında yürüyüşümüz bitti.

Yol arkadaşım Harun Özdemir hocamla birlikte bir İLK'e imza attık.
ARTEMEA YOLU 'nu tamamlamayı başaran İLK YÜRÜYÜŞÇÜLER biz olduk.

Güzel insanlarla unutulmaz dostluklar kurduk. Anılar defterimize yeni güzel sayfalar ekledik.

Yurdumuzun en bol su bulunan bölgesinde, Kaz Dağlarında ve eteklerinde geceli gündüzlü 9 gün geçirdik.

Artemea Yolu yaratıcısı Mete Dinç hocama, ekip arkadaşlarına, bütün grup üyelerine, bu mükemmel yürüyüş yolunun bölgeye kazandırılmasında emeği geçen Gönen'li olan olmayan herkesi kutluyorum.

Bu sporu seven bütün arkadaşlarımı bu deneyime davet ediyorum.

Bizler yürüdükçe yol güzelleşecektir.

Doğada Kalalım Sağlıklı Olalım.

Ara noktalar

PiktografAra nokta Yükseklik 0 m

Beyoluk

Beyoluk

PiktografAra nokta Yükseklik 450 m

Cesme36

Cesme

PiktografAra nokta Yükseklik 423 m

Cesme37

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 436 m

Cesme38

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 484 m

Cesme39

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 550 m

Cesme40

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 549 m

Cesme41

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 525 m

Cesme42

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 536 m

Cesme43

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 434 m

Cesme46

Çeşme

PiktografAra nokta Yükseklik 512 m

Kopru4

Köprü

PiktografAra nokta Yükseklik 305 m

Mescit

Mescit

PiktografAra nokta Yükseklik 0 m

Saroluk

Saroluk

Yorumlar

    Bu rotaya veya rotayı